Sinds januari 2019 vormen Haren, Ten Boer en Groningen met z’n drieën één gemeente. Maar wat kenmerkt nu de gebieden tussen Groningen en Haren, en Groningen en Ten Boer? Heeft dit grensland een duidelijke identiteit? Tijdens twee ontdekkingstochten door het gebied gingen Mark Sekuur en Sijas de Groot op zoek naar antwoorden.

Eerst durfde niemand het hardop uit te spreken. Maar naarmate de tijd verstreek en de plannen heel voorzichtig concreter werden, verdween ook langzaam het taboe. Het was rond 2016 dat de gemeentelijke herindeling – of kortweg ‘de herindeling’ – transformeerde van taboe naar ambtelijke term. De meeste inwoners konden of wilden zich er nog geen voorstelling bij maken.

Binnen de muren van de gemeentehuizen zorgde de aanstaande herindeling voor nerveuze activiteit. In deze hectiek en onzekerheid spraken de gemeenten Groningen, Ten Boer en Haren af dat de eigen identiteit te allen tijde overeind zou blijven.

De term ‘identiteit’, komt van het Latijnse idem: hetzelfde. Maar wat is identiteit precies? En wat betekent het voor onze leefomgeving? Tijdens Let’s Gro, het inspiratiefestival …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden