Hoe ziet uw Noorden eruit? Ruim, ijzingwekkend, authentiek, ruig?
Adwin de Kluyver nam afgelopen weekend twee keer een zaal vol Noorderbreedte-vrienden mee naar het Hoge Noorden. Van Canada via de Zuidpool en Groenland reisden we naar IJsland. CO2 neutraal en na elke film (we kregen er zes!) landden we weer in dezelfde genoeglijke bioscoop van Bojan Bajic op Vlieland. We zagen documentaire opnamen van een Zuidpooltocht een eeuw geleden, maar ook gespeelde scenes uit het werkelijke leven in koude klimaatzones. Vaak verhaalden ze over een ruig en hard bestaan.
De mens projecteert al eeuwen angsten, fantasieën maar ook dromen op het hoge Noorden, zo vertelde Adwin de Kluyver tijdens een lezing over zijn pas verschenen boek ‘ Het gedroomde Noorden’. Misschien komt dat wel omdat het er zo leeg is, een groot wit vlak waarop je je eigen beeld kunt leggen. Je eigen romantische, economische of politieke idealen passen erop.
De Kluyver is niet alleen filmkenner (en programmeur van de filmweekenden), cultuurrecensent (voor Noorderbreedte versloeg hij afgelopen jaar de Culturele Hoofdstad) maar ook historicus. In ‘het gedroomde Noorden’ paart hij grote kennis over verre bestemmingen aan humor en emoties. Vanuit verschillende personages – wereldreizigers die er op uittrokken om onbekende gebieden te ontdekken bijvoorbeeld – vraagt hij zich af hoe de mensen in hun tijd naar het hoge Noorden keken. Waar waren ze bang voor, wat trok hen aan? De details zijn waarheidsgetrouw – daar zijn heel wat uren onderzoek in gaan zitten – de interpretaties vergden inlevingsvermogen en fantasie. De Kluyver drijft deze vorm zelfs zover door dat hij zich inleeft in een sneeuwvlok. Bizar, uiterst boeiend, informatief en pakkend. Echt een kunstwerk!
Liefde voor het Noorden, dat is wat ons bindt, hield ik de zaal aan het begin van het filmweekend voor toen ik de mensen welkom heette. ‘Mijn noorden’ is ruim, groen en mooi, een landschap met een eigen karakter. Maar misschien is het voor een ander angstaanjagend stil of juist subliem leeg.

Bij Noorderbreedte houden we het voorlopig bij Noord-Nederland. We kijken naar dat afgeperkte gebied vanuit heel diverse invalshoeken. Daarom geven we graag het podium aan kunstenaars als Adwin de Kluyver. En u, als lezer, kunt daar dan uw eigen Noorden vanaf leiden, aan toetsen of spiegelen.
Het filmweekend is weer voorbij, maar ‘Het gedroomde Noorden’ is in de Boekhandel te koop voor 20 euro. En dat is geen geld voor een prachtig geïllustreerd adembenemende reis naar de noordelijke uithoeken van de wereld.