Bij een groot kunstproject valt er vaak nogal wat argwaan te overwinnen. Toch lukte het Anna Tilroe in Friesland: elf fonteinen, ontworpen door internationaal bekende kunstenaars. In de bijna mythische elf steden maken ze inmiddels deel uit van de contemporaine plaatselijke geschiedenis. En de toeristen komen in drommen.

Het zal haar wel eens bang te moede zijn geweest nadat ze de opdracht had aanvaard voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 een kunstproject met internationale allure te bedenken. Natuurlijk kende Anna Tilroe de verzuchting van de in Leeuwarden geboren schrijver/dichter Jan Jacob Slauerhoff dat de Friese aard benepen is en zich niet groot uit, weegt en wikt. Echter, ze wist ook dat het onbekende weerstand oproept en dat dit gegeven eerder universeel is dan dat het slechts de Friezen kenmerkt.

Maar dat de stiff opposition tegen het 11Fountains Project waarover de Britse kwaliteitskrant The Guardian schreef zo heftig zou zijn, had ze niet verwacht. Ze heeft zich dan ook dikwijls moeten vasthouden aan het adagium van de Ierse toneelschrijver George Bernhard Shaw, Slauerhoffs gener…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.