Tijdens de manifestatie 'Mijn Landschap' op 7 februari deed Maartje ter Veen van studio Marcha! een interventie. Want het landschap is van ons allemaal. Maar doen we ook genoeg voor ons favoriete landschap?

Wat doe jij deze week voor je favoriete landschap?

Ons dagelijks handelen heeft effect op het landschap om ons heen. Dat is goed nieuws: want dat betekent dat we invloed hebben. Maar er zitten ook een paar haken en ogen aan. Het landschap heeft een ander ritme, reageert vertraagd op ons handelen. Zijn we dat nog wel gewend? Als je nu iets bestelt heb je het morgen in huis en als je iets appt en binnen een uur nog geen reactie hebt ga je al bellen om te vragen of alles wel goed gaat.

Er is ook slecht nieuws, want ons handelen bestaat voor 95% uit handelen dat op de automatische piloot gaat. Als we ons handelen willen veranderen, en daarmee de invloed op ons landschap, zullen we bewust op onderzoek uit moeten gaan en daar tijd en energie in steken. Wat we met z’n allen moeten doen is ons dagelijks handelen onderzoeken, daar naar kijken, het willen veranderen en het daarna gaan veranderen. We moeten het zo vaak anders doen dat het bij ons automatische-piloten-gedrag gaat horen!

Een greep uit de antwoorden van het publiek op de vraag ‘Wat doe jij deze week voor je favoriete landschap?’

 • Hard werken iedere dag.
 • Integreren.
 • Sneeuwbaleffect bewerkstelligen door ‘pamflet te verspreiden’ achterop de auto. ‘Houd het hoofd boven water, rij 100 km per uur.’
 • Meer plastic terugbrengen naar de leverancier.
 • Meer ontspullen.
 • Met de trein of bus naar Leeuwarden.
 • Ik stap op de fiets. Ik probeer het waterschap te bewegen voor een Waddenzee zonder windmolens.
 • Op de fiets naar het werk.
 • Niet harder dan 120 km per uur.
 • Streekproducten.
 • Bloemrijke zaden rondstrooien in de buurt.
 • Iedere week zwerfafval oprapen.
 • Niet kopen via webwinkels.
 • 100 km per uur rijden.
 • Meer actie tegen windmolens en zonneparken.