Er moet een New Deal komen om het landschap in het Noorden waardevol en mooi te houden, betoogt Theo Spek. De hoogleraar landschapsgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen sprak tijdens de landschapsmanifestatie van Noorderbreedte op 7 februari 2019 in het gebouw van de Rijksluchtvaartschool dat voor deze gelegenheid was volgestroomd met publiek.

Lezing door hoogleraar Theo Spek op 7 februari ter gelegenheid van de Landschapsmanifestatie van Noorderbreedte. De letterlijke tekst is te beluisteren op de tape of hieronder te lezen:

Mijn verhaal gaat over de actualiteit. Over de dingen waarover ik op dit moment in gesprek ben. Ik was onlangs op bezoek bij Henk Jumelet, gedeputeerde van Drenthe en die deed uitspraak die ik hier wil herhalen: ‘Nog te weinig mensen beseffen dat we staan aan de vooravond van de grootste verbouwing ooit.’ Inderdaad, daar heeft hij gelijk in. Er zijn allerlei veranderingen gaande. We hebben te maken met klimaatverandering, de zeespiegel stijgt, we werken aan nieuwe vormen van kustdefensie, de waterschappen zijn bezig met waterberging om tijdig te reageren op excessieve regenval en periodes met grote droo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.