Nieuwe schimmel in het landschap. Waarom mogen projectontwikkelaars wel tientallen hectares akkerland vol zonnepanelen leggen, maar blijven de daken onbenut?

De echte klimaat heeft het land in zijn greep. Versimpeld gaat het om de opwarming van de aarde. Maar de echte vraagstukken liggen in de nabijheid. Het landschap moet offers brengen, omdat de keuze is gemaakt voor duurzame energie. Provincies en gemeenten hebben moeite om die goed in te passen. Na de windmolenparken ontmoeten de grote zonnevelden weerstand, nu ze in aantal snel toenemen.

Het is de projectontwikkelaars voor zonne-energie vooral begonnen om het snelle gewin. Vanuit kostenoverwegingen werken ze grootschalig. Waar boeren aanvankelijk huiverig waren vanwege het verlies van kostbare landbouwgrond, zijn ze meer bereidwillig als er royale vergoedingen tegenover staan. Voor enkel de opties krijgen ze al royaal betaald.

Het rare is dat de royale subsidiestroom van de rijksoverh…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.