Er wordt veel van het landschap gevraagd, constateert gedeputeerde Henk Staghouwer van Groningen. ‘Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Ook ik ben ernaar op zoek.’

Groningers hebben land op de zee gewonnen. ‘Landschap is dus niet statisch’, beklemtoont de Groninger bestuurder Henk Staghouwer (ChristenUnie). ‘Kijk naar de Eemshaven. Wie had dat gedacht? Die is ontwikkelend landschap.’ Hij waarschuwt voor de valkuilen: ‘Je moet wel verantwoord ontwikkelen. Kijk naar schaal en grootte.’

Bij de Eemshaven komen de grote vraagstukken van de toekomst samen. De metershoge dijk keert de zee, maar moet over een eeuw twee keer zo hoog zijn als antwoord op de klimaatveranderingen. Binnen de dijk investeert de provincie in herstel van eeuwenoude statige boerderijen van het Oldambt, maar ook in nieuwe natuur zodat eb en vloed weer als vanouds het land vormen. De getijden verrijken tegelijk het uitgeputte land: het slib uit Dollard en Eems voert weer nieuwe min…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.