Harlingen ligt als een paarse enclave in een donkergroen Fries CDA-weidegebied. Waarom bekeren zovelen uit dit stadje zich tot het Forum voor Democratie?

We hadden iets persoonlijks te vieren, en daarom waren mijn man en ik een nachtje in Harlingen in de nok van de oude vuurtoren te gast. Terwijl de zon in de Waddenzee onder ging en de lucht oranje kleurde, keken we bewonderend naar de fraaie historische stad, haar  havens en het ruime groene ommeland.

Enkele uren later, bij het rijzen van de zon, lagen we in een paars probleemgebied. Vanuit het niets werd het Forum voor Democratie de leidende partij in Harlingen. Maar liefst 17,5 procent van de bewoners, 24 meter onder ons, heeft op deze nieuwkomer in de provinciale politiek gestemd. Verbaasd kijken we vanuit onze toren om ons heen. Wat beweegt de Harlingers om zich zo massaal af te wenden van traditionele partijen?

Dat ze in Midden- en Oost-Groningen het vertrouwen in de traditi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.