Velden vol verschroeide gewassen, dat is de Drentse werkelijkheid van dit moment. Zelfs in het beschermde beekdal van de Drentse Aa wordt met gif gespoten Geef de natuur vleugels en stuur de #verschroeidevelden je netwerk in.

Het is fijn weer om de fiets te nemen als ik ‘s morgens naar mijn werk ga. Heerlijk om mijn geliefde Noordrentse landschap aan me voorbij te laten gaan. Vogels kwetteren dat het een aard heeft, een veldleeuwerik verrast me bij langs de Onnerpolder en in het bos kloppen de spechten er lustig op los. Langs mijn route staan meidoorns te bloeien. Maar de dichtbijheid van het landschap confronteert me ook met iets minder leuks. Tegen het groene gras op het ene stuk land steekt een ander perceel af: het gewas heeft een oranje-gele kleur; de bladeren zijn verschroeid door de onkruidverdelger Glyfosaat.

Het door Monsanto uitgevonden middel (bekend als Roundup) is dodelijk voor onkruid: je strijkt wat verdund spul op een blad en de hele plant sterft met wortel en al af. Vooral voor hardnekki…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.