‘Ik zie meteen pissende scoutingjongens voor me’, zegt een van de fotografen terwijl hij ons vragend aankijkt: ‘Mag dat ook?’ ‘Als jij dat mooi in beeld kunt brengen, mag dat’, antwoordt Reyer Boxem, onze beeldredacteur.

Reyer en ik zijn bij Noorderlicht aan de Akerkhof 12 in Groningen.Daar komen eens in de zoveel tijd de beeldmakers van de fotosalon samen om werk te bespreken en elkaar te inspireren. Dit keer zijn wij door Kees van der Meiden, directeur van Noorderlicht, uitgenodigd om de fotografen een vraag voor te leggen.

Reyer introduceert Noorderbreedte en onze rijke geschiedenis van fotografie. Ik leg uit waarom we er zijn: in april staat er een bijzondere uitgave op de planning, vanwege vijftig jaar Lauwerskust.We zoeken twee of drie fotografen die voor ons hun eigen interpretatie willen geven van het gebied. De eerste reacties zijn voorzichtig: wat willen we dan precies? En vooral: wat zijn de restricties? Vragen we om een mooi plaatje van het gebied te schetsen? Een reclame-affiche? Reyer …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.