Er was een goede opkomst bij de presentatie. Veel fotografen, die stuk  voor stuk opvallend lovend zijn over hoe hun werk in ons tijdschrift tot  zijn recht komt. En wij op onze beurt zijn zeer verguld met de foto’s  die de leden van de fotosalon maakten over de Lauwerskust. Elk beeld staat op zich en toont een heel eigen wereld. Neem de eieren van Maarten  Westmaas. Hoe kun je laten zien wat het resultaat is van de bedijking  van de Lauwerszee, vroeg hij zich af. Hij kwam uit op een verbeelding alle soorten vogels die er nu broeden. Van al die soorten, inmiddels 86 soorten, zocht hij foto’s van de eieren en precies op de goede schaal  maakte hij er één ei van. Dat ene ei staat voor vijftig jaar natuurbescherming in het Lauwersmeergebied.

Zo voegt Noorderbreedte een nieuwe laag toe aan de werkelijkheid. Een culturele laag met verhalen die je net even op een ander been zetten en met beelden die je verrassen en vanuit een nieuw perspectief laten kijken. Alles zorgvuldig samengesteld, prachtig vormgegeven en gedrukt (weer vakwerk van Shootmedia en drukkerij Tienkamp!) zodat je er echt van kunt genieten.

Bestuurders vergeten soms hoe belangrijk die culturele laag is. Ze maken zich druk over de economie en zoeken naar middelen om de Waddenkust toeristisch te exploiteren.

Dat alles vanuit het nobele motief dat er werk moet blijven voor de bewoners. De oplossing die het meest wordt gekozen is om glanzen brochures te laten maken die de schoonheid van het gebied tonen. Compleet met adressen van de overnachtingsmogelijkheden erbij. Noorderbreedte brengt de minder gepolijste kanten van het noorden in beeld. Soms schuurt het, soms glanst het – maar het is nooit saai of clichee. Wethouder Jelle Boerema van Noardeast Fryslan, een van onze
gasten bij de presentatie van het Lauwerskust-nummer, onderschreef dat gisteren en beklemtoonde het belang van het eigen geluid van Noorderbreedte.

Het leeuwendeel van onze lezers komt uit het noorden of voelt zich betrokken bij het noorden. Dankzij de loyaliteit van onze vaste abonnees kunnen we telkens weer een nieuw blad maken. We putten met gretigheid uit de grote groep creatievelingen om ons heen zodat we steeds weer op een andere manier onze prachtige noordelijke leefomgeving op de kaart kunnen zetten. Met affectie voor wat er ooit in het verleden was, met nieuwsgierigheid naar de bewoners en ook met gretigheid naar de toekomst.

Als we het dan hebben over dit Lauwerskustnummer is dat weer mooi gelukt. U hebt misschien wel eens gedacht over de optie om de 50 jaar oude dijk door te steken en het zoute zeewater het Lauwersmeer weer in te laten stromen. Maar heeft u er ooit bij stilgestaan dat het tegenovergestelde evengoed kan gebeuren? Lees de nieuwe Noorderbreedte en voel de rillingen: polderkoorts!

Trefwoorden