Sint Walburgstraat 1, 9712 HX Groningen, Nederland

Kunstenaars creëren samen een nieuw heelal

Op 12 mei opent in Galerie Pictura in Groningen de expositie “…iets met ruimte”. In de expositie zoeken 11 fotografen samen de grenzen van de fotografie en van de galerie op. Zo creëren ze samen een nieuw heelal. De groep exposeerde eerder in Kunsthal 45 in Den Helder en krijgt van Galerie Pictura opnieuw de kans een ruimte over te nemen.

TEKST
Marielle Gebben

BEELD
Adrian Faes
Katharaina Pohlmann
Anna Witkowska
Arjan Post
Corine Hörmann
Goran Turnsek
Hanna Snijder
Jan Theun van Rees
Marielle Gebben
Meme Bartels
Mo Verlaan
Sander van der Bij

Uitgangspunt van de expositie is het begrip ‘ruimte’. Alle fotografen onderzoeken dit begrip op geheel eigen wijze. Het gaat om de ruimte in en buiten beeld, de ruimte in onszelf en om ons heen, de ruimte die fotografie biedt en om de mogelijkheden van de expositieruimte. In hun specifiek voor Pictura ontwikkelde presentatie laten ze zich o.a. inspireren door elkaar, de galerie en het Groningse land.

De fotografen tonen nieuw werk of presenteren recent werk op nieuwe wijze. Hun concepten en visies op ruimte zijn divers, soms bijna letterlijk, soms abstract. Thema’s als waarheidsvinding, omgang met verlies, grenzen en onze beleving van tijd en ruimte bestaan naast elkaar. Ook in werkwijze en techniek verschillen de fotografen: de een werkt op specifieke locaties, de ander in de studio of laat het werk pas tijdens de expositie ontstaan; we zien resultaten van een analoog proces tot werk waar geen camera aan te pas kwam.

In “…iets met ruimte” kan het gebeuren dat een beeld waarin de gang van de maan is gevangen een spel aangaat met een roze dekbed. Dat we de volledige inhoud van een kledingkast kunnen bekijken. Er zijn sculpturale portretten, die ons meerdere kanten van een persoon tonen. Er is een camera lucida, een bewegende lichtstraal en een droomwereld die misschien wel op zijn kop staat. En we ontdekken wat een asymptoot is en hoe die tastbaar wordt in een van de zalen.

“… iets met ruimte” is te beleven van 5 mei tot en met 16 juni. De deelnemende fotografen die al eerder samen exposeerden zijn Adrian Faes & Katharina Pöhlmann, Anna Witkowska, Arjan Post, Goran Turnšek, Hanna Snijder, Jan Theun van Rees, Mariëlle Gebben, Mémé Bartels en Mo Verlaan. Voor hun expositie in Pictura nodigden ze twee extra fotografen uit: Corine Hörmann en Sander van der Bij, die net als Mariëlle Gebben wonen en werken in Groningen.

De feestelijke opening is op zondag 12 mei, om 15:00 uur. Dan vindt onder andere een performance plaats van Goran Turnšek en wordt het nieuwe fotoboek “De schaduwzijde van het licht” van Hanna Snijder gepresenteerd. Op woensdag 12 juni strijkt de Fotosalon Noorderlicht eenmalig neer in Galerie Pictura. Fotografieliefhebbers zijn van harte uitgenodigd om dan in gesprek te gaan met de makers van “… iets met ruimte”.

Links: http://www.pictura-groningen.nlhttps://ietsmetruimte.nl

Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00-17.00 uur

Locatie: Sint Walburgstraat 1, 9712 HX Groningen, Nederland

Datum: 5 mei 2019 tot 16 juni 2019

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50