Natuurschrijver Koos Dijksterhuis was er fel op tegen dat in de drooggevallen Lauwerszee militaire oefenterreinen kwamen. Maar dat geknal bleek voor de vogels minder verstorend te zijn dan de wandelaars met hun honden die het gebied nu bevolken.

Met het Lauwersmeer heb ik sinds mijn kindertijd al een band. Met ‘Lauwersmeer’ bedoel ik gemakshalve de hele polder van de voormalige Lauwerszee. Die werd in de jaren zestig om allerlei redenen afgesloten, maar niet om natuur te ontwikkelen. De woeste Waddennatuur werd er juist teruggedrongen, ten gunste van vooral landbouwgrond en militair oefenterrein. Eind jaren zeventig plakte ik als vijftienjarige vogelaar een sticker achterop mijn jas: ‘Stop Defensie in het Lauwersmeer’, met een plaatje van een tank in de O, rood als een verbodsbord. Die jas was een legerjas uit de dump, dat dan weer wel.

Eind jaren zestig liep ik niet in legerjassen maar in korte broeken. Mijn ouders hadden voor achttienduizend gulden, zo’n achtduizend euro, een zomerhuis op Schiermonnikoog gekocht. Uit onze…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.