Hoe vertel je een verhaal? Het is een vraag die ons bij Noorderbreedte veel bezighoudt. In een feitenvrije samenleving - waar één derde van de mensen niet gelooft dat de opwarming van de aarde door de mens komt - heb je niet de luxe daar lichtzinnig over na te denken.

Een van die verhalen is het verhaal over het veen. Hoe belangrijk dat is werd me weer eens duidelijk tijdens de 4e editie van het Schuilingcongres over de toekomst van het veenlandschap in Fryslân. Een jaarlijks congres ter ere van de aardrijkskundedocent Roelof Schuiling.

Het veenprobleem in het kort

De toekomst van het veen staat onder druk. Niks doen betekent dat al het veen verdwijnt. Door ontwatering van het veengebied, noodzakelijk voor de intensieve landbouw, zakt het maaiveld soms wel tot één centimeter per jaar. Daardoor komt er zuurstof bij het veen, dat leidt tot oxidatie (verbranding) van het veen. Twee problemen dus: het verdwijnen van het veen betekent het verdwijnen van het specifieke ecosysteem dat daarbij hoort en de verbranding van het veen zorgt ook nog eens voor ee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.