Elke week op onze website een nieuw perspectief op het landschap. Deze week legt fotograaf Annemarie van Buuren uit hoe ze met fotogrammen een lauwerskustlandschap samenstelde.

Het Lauwersmeergebied is een kunstmatig aangelegd gebied, land, gemaakt uit zee.
Na de drooglegging van het gebied gingen alle zeevissen en -planten dood.  Ik las ergens dat het er een tijdlang behoorlijk heeft gestonken. De onderlaag van het nieuwe land bestaat dus uit zeebodem met resten van planten en dieren. Met dat idee ben ik aan de slag gegaan.

Ik heb fotogrammen gemaakt van wier, zoutwaterplantjes, schelpen en visgraten om daarmee kunstmatig, op de computer, een landschap samen te stellen, zoals het Lauwersmeergebied ook kunstmatig is ontstaan uit de zee.

Het maken van fotogrammen is een analoge techniek, die rond 1920 populair was bij de DADA beweging. Het werkt zo: op een lichtgevoelig stuk fotopapier en leg je, in de donkere kamer, een object, bijvoorbeeld een veer. Je beli…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.