Bert Looper, de directeur van Tresoar, de Friese organisatie voor archief,  opende zaterdag 18 mei de Friese tentoonstelling. Een dag later was Han Steenbruggen, directeur van museum Belvédère in Heerenveen aan de beurt bij de Groningse pendant in Galerie Forma Aktua. De schilderijen zijn gevarieerd en indrukwekkend. Ze tonen het noordelijke wijdse landschap in vele verschillende kleuren en beelden. Wolken, water en licht zijn drie passende woorden, maar ze doen de tentoonstelling ernstig tekort. Lyriek, abstract, warm, donker, duister met hellende horizon – je kunt het niet bedenken en daarom moet je gaan kijken hoe 14 kunstenaars het landschap verbeelden. Steeds weer totaal anders.

‘Noordelijke kunstenaars laten zich allemaal door het noordelijke landschap inspireren. In Friesland he…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.