Gisteren was het precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee is afgesloten. In Zoutkamp hingen de vlaggen halfstok en werd er een krans te water gelaten. De Waddenacademie hield een symposium op het defensieterrein ter ere van deze bijzondere mijlpaal. Vijftig jaar geleden dus, dat zout zoet werd en een zee veranderde in een meer. Een ingrijpende verandering voor het gebied.

Albert Buursma schreef het boek ‘Beteugeld Esturarium – cultureel erfgoed in het Lauwerzee- en het Lauwersmeergebied.’ Het boek werd overhandigd aan de weduwe van Cees van der Burght, die als ingenieur het hele project overzag. Voor wie het boek doorbladert zal er geen twijfel over bestaan dat dit een gebied is met een bijzondere historie en dat er genoeg belangrijke herinneringen zijn die bewaard moeten worden.

Maar belangrijker is misschien wel de vraag: ‘hoe willen we dat het Lauwersmeer er over 50 jaar uitziet?’ Daarvoor is door de Waddenvereniging een manifest opgesteld dat onderschreven wordt door vijf ondernemers uit het gebied waaronder Albert Keizer, Aaltje Rispens en Johan Rispens. Daarin valt te lezen hoe natuur, landbouw, visserij, wonen, recreatie en duurzaam ondernemen in…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.