Elke week een nieuw perspectief op het landschap. Deze keer fotograaf Maarten Westmaas die zoekt naar een samenvatting van het landschap van lauwerkust.

Ik zat er al langer op te broeden, maar had de samenwerking van fotogalerie Noorderlicht met tijdschrift Noorderbreedte nodig om het idee ook daadwerkelijk uit te voeren: Het maken van een samenvatting van een landschap.

Wat is landschap? En waarom zou ik er nog één foto van willen maken? Het zijn de twee vragen die mijn zoektocht naar het Nederlandse landschap en mijn fotografie sturen.

Ik hoop het antwoord nooit te vinden…

Definities zijn er genoeg, maar ze zingen niet. ‘Landschap’ wordt doodgeslagen in meetbare taal. Analytische wrange woorden die nooit het verhaal kunnen maken. Één voorbeeld als bewijs dat het landschap ook ‘niets’ kan zijn:

Landschap is een geheel van geologische, biologisch-/ecologische en cultuurhistorische elementen die met elkaar in een gegeven gebied een…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.