De nieuwe openbare bibliotheek inspireert bewoners en verrijkt Helsinki. Naast de schoonheid van het gebouw draagt ook de zorgzame hand van de overheid daaraan bij. Inspiratie voor het Groningse Forum dat bijna klaar is?

Mijn vakantiereis voerde me onder meer naar Helsinki en dat betekende veel actie. Midden in de stad stuitten we op een prachtig mooi groot openbaar gebouw, een bibliotheek – maar veel meer dan dat: een ode aan lezen, leren en ontmoeten. Binnen liepen en zaten honderden mensen. Ze lazen, zaten te gamen, praten of werken. Ondanks al die bezigheden voelde het als een oase van rust.

Dat is de verdienste van de architecten (ALA Architects). Met vloeiende vormen schiepen ze een reusachtig gebouw dat het stadshart is binnengevaren alsof het een houten schip is. De glazen top hangt er als een inspirerende wolk boven terwijl de entree beneden door zijn transparantie doet denken aan golven die tegen de scheepswand klotsen. Overrompelend mooi vond ik het. En qua architectonische klasse helemaa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.