Iedere week op onze website een nieuw perspectief op het landschap. Deze week fotograaf Baukje Venema: ‘Ik plakte de provincies in het Lauwersland in elkaar. In de ene mijn huis, in de andere mijn hart.’

Venema’s werk heeft vaak een persoonlijk startpunt. Een innerlijke trigger die uitwaaiert naar een breder perspectief. Het werk gaat enerzijds over verbinding en identiteit en anderzijds over het ongemakkelijke schuren tussen tegenstellingen.

Het Lauwersmeer is als een hap uit de kaart van Noord-Nederland en geeft de natuurlijke grens aan tussen Friesland en Groningen. Met een innerlijk kompas dat steevast Noordwaarts wijst komt Baukje Venema altijd bij de Waddenkust uit. Als een, in Friesland geboren Groningse, vind ze dat een lastig ding. Je moet er altijd omheen om op geboortegrond te komen. En ligt de plek waar ze zou moeten zijn niet daar waar het water is? Aan de kust, precies in het midden van hart en huis. Het Lauwersmeer, het is een prachtig gebied maar het lag haar in de w…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.