Op 15 april werd ik door NPO 2Doc geïnterviewd over krimpgebieden in Nederland. Aanleiding was de uitzending van de prachtige documentaire Holwerd aan Zee. Hierin is te zien hoe vier dorpelingen uit het Noord Friese Holwerd het plan hebben om de dijk bij hun terpdorp door te breken om zo het dorp weer met de zee te verbinden. En om het krimpdorp nieuw leven in te blazen en aantrekkelijk te maken voor toerisme.

Al vanaf 2013 hoorde ik regelmatig over dit innovatieve plan. En net als eerder werd ik opnieuw laaiend enthousiast. In de eerste plaats omdat het nieuwe levendigheid en ontwikkelkansen voor het krimpende Holwerd kan opleveren. Maar vooral omdat Holwerd aan Zee het indrukwekkendste bottom up burgerinitiatief is dat ik ken. Het sluit aan bij discussies in de planologie om niet …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.