Architectuurhistoricus Noor Mens onderwerpt de stad Groningen aan een health check. Overwonnen ziekten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst, maar een goede inrichting kan veel niet-besmettelijke ziekten helpen voorkomen.

Groningen werd, net als andere steden, in het verleden vaak door epidemieën getroffen. Middeleeuwers richtten daarom aan de rand van de stad het Heilige Geest- of Pelstergasthuis op. Ook toen er in de zestiende eeuw in meer steden in het huidige Nederland pestepidemieën uitbraken door de onhygiënische toestanden, was afzondering het antwoord. Het door een epidemie getroffen Groningen richtte het pesthuis in op een afgelegen plek in de nieuwe stadsuitleg.

Tot in de achttiende en negentiende eeuw deden zich nog geregeld epidemieën voor. In 1779 was er een uitbraak van dysenterie en in de negentiende eeuw eisten pokken- en malaria-epidemieën veel levens. De medicus Wouter van Doeveren hield in 1777 een academische redevoering aan de universiteit van Groningen Over de gunstige gesteldheid …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.