Ooit iemand met zware obesitas op zo’n mooie houten crosstrainer in een beweegtuin zien staan? We moeten nu eindelijk echt serieus aan een gezonde leefomgeving gaan werken, stelt Peter-Michiel Schaap. De prijsvraag WHO CARES stemt hoopvol.

Gezondheid als onderdeel van het ruimtelijk beleid? Nee, dat doen we eigenlijk niet… Het thema was nog nieuw, toen in 2012 ‘Ruimte voor gezondheid’ plaatsvond in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het congres vroeg aandacht voor de relatie tussen gezondheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. De organisatoren moesten hun best doen om ontwerpers te overtuigen van hun potentiële rol en meerwaarde bij gezondheidsvraagstukken. Andersom moest ‘de wereld van zorg en gezondheid’ overtuigd worden van de meerwaarde van architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Ook voor veel gemeenten was het onontgonnen terrein. Natuurlijk was hier en daar wel iemand bezig met goedbedoelde initiatieven. Maar die bleven toch vaak steken in beweegtuinen met houten hufterproof crosstrainers…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.