Lezen, in het drukke bestaan kom je er niet altijd meer aan toe. Maar de zomer is dé tijd om die schade weer in te halen. Onze redactie tipt: deze boeken mogen niet ontbreken op je lijstje! Deze week: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer

‘Want to see Amsterdam? How about Groningen instead?’, kopte The New York Times op 8 mei. Ik lees zo’n bericht met een gezonde dosis Groninger trots, maar ook met een dubbel gevoel. In het geniale Grand Hotel Europa verhaalt Ilja Leonard Pfeijffer over de liefde, politiek, geschiedenis en kunst, maar vooral ook over de ‘ pretparkisering’ van Europa. ‘Wat Europa de wereld te bieden heeft, is zijn verleden. Europa heeft slechts toekomst als “recreatiegebied” voor de rest van de wereld.’

Nou zijn we in Groningen gelukkig nog ver van wat er gebeurt in een stad als Venetië, die inmiddels nota bene entree heft. Wel zal de gemiddelde bewoner van Giethoorn zich vaak acteur in een decor voelen als-ie in zijn tuin rondwandelt terwijl de elektrische punters langsvaren. Maar het is goed ons de vra…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.