Lezen, in het drukke bestaan kom je er niet altijd meer aan toe. Maar de zomer is dé tijd om die schade weer in te halen. Onze redactie helpt: deze boeken mogen niet ontbreken op je lijstje! Deze week de tip van Tijmen Hordijk: De man op de dijk, een boek van Elvira Werkman

Uit NB#3 2019 Stedenbouwer als heelmeester.

Vorige maand was heel Noord-Nederland in rep en roer. De veroorzaker was een drie meter brede zeldzaamheid uit Spanje. Een juveniele monniksgier had zich op wind en thermiek laten meedrijven naar De Onlanden om vervolgens, opgejaagd door een stel buizerds, weer naar het zuiden te trekken. Met een tussenstop in Hellendoorn, dat avontuurlijke beest.

Wie hem heeft gezien, moet genoten hebben. Wie hem ontdekt heeft, nog meer. In 1990 ging er ook zo’n golf van geluk door één man. Een man op een dijk. Ben Koks ontwaarde in de polders van Oost-Groningen een grauwe kiekendief. Is de monniksgier de grootste roofvogel van Europa, de grauwe kiek is waarschijnlijk de sierlijkste. En ook dit is een zeldzaamheid. Koks raakte verrukt én zeer gedreven om de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.