Als hij eruit komt met de NAM – je weet het maar nooit - gaat Frans Pot met zijn bedrijf weg uit Woltersum. Geboren en getogen in het dorp blijft hij graag in het dorp wonen. Bedoeling is dat hij een nieuw huis op de plek van het oude bouwt. “Ik heb weinig problemen hier te wonen”, meldt Frans (1962). Dat klinkt wat vlak, maar vergis je niet in Frans’ betrokkenheid bij Woltersum.

In Woltersum, een dorp aan het Eemskanaal, wonen 371 mensen in 171 huizen. De meesten willen er blijven ook al wordt hun woonplek geplaagd door aardbevingen en moesten alle inwoners geëvacueerd worden toen de kanaaldijk bijna doorbrak.

Ellis Ellenbroek portretteert verschillende bewoners in woorden, fotografen Gea Schenk en Ronnie Zeemering deden hetzelfde op hun manier. Dit en meer verhalen en foto’s staan in het boek Woltersum, een tijdsbeeld dat eind juni 2019 verscheen. Deze zomer brengt Noorderbreedte enkele verhalen.

Frans Pot

De rode busjes van Pot zie je in de wijde omgeving. H. Pot staat er op, de naam van Frans’ vader Hendrik. Hendrik Pot uit Siddeburen vestigde zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw als aannemer in Woltersum. Toen Frans de zaak overnam handh…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.