Lezen, in het drukke bestaan kom je er niet altijd meer aan toe. Maar de zomer is dé tijd om die schade weer in te halen. Onze redactie tipt: deze boeken mogen niet ontbreken op je lijstje! Deze week schrijft Leonie Wendker over de Enne Jans Heerd op Maarhuizen van Johan van Rhijn.

Op ‘n Heerd!

‘Wie de zorg draagt voor belangrijk erfgoed, denkt in lange lijnen in de tijd’ schrijft hoogleraar Landschapsgeschiedenis Theo Spek in het voorwoord van de nieuwe publicatie: de Enne Jans Heerd op Maarhuizen. En dat is precies wat de huidige bewoners doen! Verleden en toekomst gaan hand in hand en in dit boek beschrijft Johan van Rhijn de rijke geschiedenis van een bijzonder stukje Groningen dat als basis dient voor een levendige toekomst. Hier wordt het verhaal over een eeuwenoude wierde met daarop de laatste kop-hals-rompboerderij in Groningen verteld. Het bouwwerk en de locatie zijn in eigendom van Staatsbosbeheer. Met bebouwingssporen uit 1600, liggend in een nog ouder cultuurlandschap dat zorgvuldig door haar bewoners is bedacht én beheerd. Voeg daar een toekomst aan …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.