Struinen door Noorderland. Sijas de Groot is theatermaker, Mark Sekuur sociaal geograaf. Zij struinen geregeld samen rond en werpen daarbij een eigen blik op stad en land. Voor het zomernummer gingen ze naar het Duitse eiland Borkum.

Mark voer in zijn jeugd als scheepsmaat vaak langs de Nederlandse en Duitse eilanden, Sijas kampeert iedere zomer – al 34 jaar – in een (hoe kan het ook anders) De Waard-tent op Vlieland. Maar het Duitse Waddeneiland Borkum, op steenworp afstand gelegen van de Eemshaven, kennen wij enkel van de horizon. Met een dagticket in de hand gaan wij op zoek naar het eiland achter de opvallende skyline.

Kwart voor zeven op een rustige vrijdagochtend in april. De zon laat zich voorzichtig zien achter de windmolens van de Eemshaven. Een halfuur later stappen we aan boord van de veerboot, waarbij de kapitein ons met een vriendelijke lach welkom heet. Het bovendek met de frisse zeelucht lonkt, maar het waait, is fris en de Oberdeck-kiosk is gesloten. Benedendeks wanen we ons terug in de tijd: zit…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.