Welkom in het Noorden. Het is hier ruim, groen, schoon en mooi. Maar als we niet uitkijken plempen Randstedelingen ons landschap vol zaken waar ze zelf geen ruimte voor willen maken. Het PBL luidt nu ook de alarmbel.

‘Drenthe is vol’ stelde de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra in de eerste Noorderbreedte van 2019. En hoogleraar Theo Spek beargumenteerde ‘zonder boeren geen landschap’. Dat nummer was onze oproep om vooral te gaan stemmen en landschapsbewuste bestuurders aan de knoppen te zetten. ‘Mijn landschap’ zoals dat themanummer heet, is een feitelijk verslag van wat er de laatste tien jaar in het Noordelijke landschap is gebeurd. Het water is grotendeels weggepompt, akkers aan projectontwikkelaars gegund die ze vol zonnepanelen zetten, bossen gekapt en de variatie op het platteland verdwijnt door schaalvergroting van de landbouw. Provincies, die sinds tien jaar verantwoordelijk zijn voor ruimtelijk beleid, tonen zich niet krachtdadig. De druk van projectontwikkelaars en bedrijfsleven is gr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.