De ene boer richt zich op de wereldmarkt, de ander op de wereld om hem/haar heen. In een driewekelijks blog onderzoekt Ineke Noordhoff waarom we boeren over een kam scheren, terwijl er zulke grote verschillen zijn.

Stadsboer, dat had hem best spannend geleken. Dirk Bruins’ opa had een boerderijtje in de binnenstad van Zwolle. Het was nog kleiner dan een voetbalveld. Maar de stad groeide en het bedrijf had ruimte nodig, dus in de jaren tachtig verhuisde zijn vader naar Dwingeloo. Tussen drie grote natuurgebieden in groeide zijn melkveebedrijf. Dirk Bruins verdubbelde het aantal melkkoeien toen hij trouwde met een vrouw van even verderop. Bruins-De Wit heet de maatschap die nu 130 koeien melkt. Op YouTube laat zoon Bart (op de foto) zien hoe het er dagelijks op de boerderij aan toe gaat.

Dirk Bruins is nu bijna een jaar voorzitter
van LTO Noord, de grote boerenorganisatie. Ik spreek hem voor mijn blog. Waarom
scheren we alle boeren over een kam? Je hebt boeren die natuurvriendelijk
werken en on…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden