Hoe help je Groningen vooruit? Kies, neem de tijd en bemoei je er niet mee, adviseren bewoners. We horen graag wat jij vindt.

Er is 100 miljoen euro om Groningen een duw te geven naar een betere toekomst. Op de website www.Toukomst.nl zijn meer dan 600 ideeen ingediend. West 8 bundelt de plannen en de krachten en daarna kiezen Groningers waar het geld naartoe gaat. Wat kan de meeste vooruitgang opleveren? Noorderbreedte en Studio MARCHA! duiken erin. Welke kernwaarde van Groningen neem je mee naar de toekomst? De wereld mag veranderen, maar we blijven ons graag thuis voelen in Groningen. Geef hieronder je mening (tot 7 april). Een week daarna vind je op deze site ons essay met aanbevelingen voor de mensen die de 100 miljoen gaan verdelen. 

Wat denk je ervan: vormt ons drietal – ‘vrij&open’, ‘slim&eigen’ en ‘samen&apart’ – een goed kompas? Hieronder lichten we ze toe. Deze week bespraken we deze voorzet met twee groepen mensen: bewoners en kenners van Groningen en de Groningers. We troffen enorme diversiteit en kregen vele aanvullingen. Maar op één punt waren de meesten het eens: als je wilt dat het geld Groningen tot bloei brengt, moet de overheid op afstand staan. Geen regels, kaders of voorwaarden. Geef bewoners de tijd om het op hun eigen manier te doen.

Hieronder vind je drie kernwaarden. Achter iedere waarde hangt een plek voor jouw reactie! Laat je horen.

Kernwaarde – vrij&open

Groningen is er al! Het ligt aan zee, het land is ruim en de lucht is schoon. Je kunt hier in vrijheid leven/zijn.

Vrij en Open Groningen gaat over het land en de ruimte, maar ook over de drang naar vrijheid. Groningers houden niet van bemoeizucht of het nou gaat over lui die geld komen verdienen (NAM!), gezagsdragers of bureaucraten, Groningers bepalen graag zelf wat ze uitspoken of laten zich adviseren door lieden die belangeloos zijn. Voor menig Groninger is autonomie heilig. Gelukkig is er in het Ommeland ruimte en is het eigen erf, de plek waar geen vreemde ogen meekijken, ook ruim. Een fijne vluchtplaats voor stadjers die het in Groningen te benauwd wordt. 

Vrij en open Groningen gaat ook over het landschap: het land aan zee met zijn uitgestrekte horizon. Je krijgt bij het Groninger land de zee cadeau en schone, gezonde, lucht als bonus. De vrije ligging aan zee leent zich voor nieuwe woonvormen, geënt op hoe mensen vroeger in het kustland op wierdes samenleefden. Vrij en open Groningen gaat over ruimte om te vernieuwen om wind en zee beter te gebruiken. Door creatief te zijn, uit te proberen … vrij te zijn. (Ja, ik heb een toevoeging. https://nl.surveymonkey.com/r/W8WHYWD)

Kernwaarde – slim&eigen 

Groningen is slim. Er is ruimte om innovatieve ideeën uit de universiteitsstad toe te passen in het Ommeland. Maar hou rekening met de Groningers; zij bepalen graag zelf wat ze doen.

Studentenstad Groningen trekt veel jonge, slimme koppen. Die kennis uit de stad moeten we in het Ommeland zien in te zetten. Maak wonen in de dorpen aantrekkelijker voor starters. Kunnen die slimme koppen nog wat leren van eigenzinnige Groningers. Want in het Ommeland wonen pioniers, het zit in hun bloed om innovatief te zijn. Niet voor niks is hier bijvoorbeeld een eigenzinnige houten windmolen uitgevonden! Koppel slimheid en pionierszin aan handigheid en je hebt een vruchtbare mix. Energietransitie, nieuwe voedselproductie, circulair wonen – zeg het maar Groningers bedenken er iets slims voor. De universiteit van het Noorden vermenigvuldigt haar kennis (al dan niet via de e-route) in het Ommeland. Daar waait dan ook een frisse wind door de culturele sector. (Ja, ik heb een toevoeging https://nl.surveymonkey.com/r/W77P7VD)

Kernwaarde – samen&apart 

Groningers zetten zich in, voor elkaar én hun omgeving. Dat werkt vooral als er genoeg eigen ruimte is. Stad en Ommeland omarmen elkaar en gaan hun eigen gang: groene buitenruimte voor een oververhitte stad – het beste van twee werelden.

Groningers zijn soms op zichzelf. Maar ze zien zichzelf ook graag terug in hun buurt, streek of straat. Waar je je verbonden voelt, voel je je thuis. En waar je je verbonden voelt, heb je invloed. Daar pak je kansen en zet je je in als er problemen zijn. Het doet er toe dat buren elkaar kennen. Dat ze elkaar de ruimte gunnen maar ook samen optrekken om energie op te wekken bijvoorbeeld. Het doet ertoe dat je weet waar je voedsel vandaan komt. Want verbonden betekent ook circulair. De landbouw moet vernieuwen – minder plek innemen (verticaal?), dichterbij de consumenten en misschien wel dichterbij – of in – de stad. Juist voor Groningen, waar landbouw en stad in elkaars invloedssfeer liggen, zijn er kansen om voorop te lopen. Door stadslandbouw ontstaat er ruimte in het Ommeland. Meer groene buitenruimte voor natuur en om de oververhitte stad ruimte te geven. Ruimte om circulair te leven. Stad en Ommeland: dat is het beste van twee werelden. (Ja, ik heb een toevoeging. https://nl.surveymonkey.com/r/WVLC6R9)

Afbeelding Groninger Archieven, bewerking Reyer Boxem.