Persoonlijke tegenslagen maakten dat Ellen Beck met andere ogen naar de wereld om zich heen ging kijken. Dat leidde weer tot het verlangen het verschil te maken. Nu voert Beck (33) een zwerfvuilteam aan in de wijk waar zij woont.

Vorig jaar februari ging zij voor het eerst de straat op. In haar eentje. Met vuilniszak, grijper en handschoenen. ‘Gewoon beginnen, gewoon gaan doen.’

We praten in stadsrestaurant Het Oude Politiebureau in de Groningse Oosterparkwijk, waar ze woont. Vanuit het restaurant vertrekt elke maandagochtend een groep zwerfvuilrapers. De grafisch ontwerper vertelt over de zware periode die ze achter de rug heeft. ‘Eerst een burn-out, toen ontdekten mijn vriend en ik dat wij langs natuurlijke weg geen kinderen konden krijgen.’ Ze zat ‘echt rock bottom’. Dat betekende noodgedwongen pas op de plaats maken en met een andere blik naar de wereld kijken. Altijd al maatschappijbewust geweest, zag ze het nu nog scherper: ‘Wat zijn we belachelijk bezig. Presteren, consumeren, verspillen – iedereen l…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.