De afgelopen tien jaar zag Maarten Meester, filosoof en (eind-)redacteur van Noorderbreedte, een continue stroom aan projecten, uitdagingen en ontwerpopgaven voorbij komen. De drang tot beheersing en overheersing van de natuur vervult hem met ontzetting. Die emotie blijkt hij te delen met de Groningse kunstenaar Frank Hutchison.

1. Als de technocraat kon schilderen, zou hij werk maken als bovenstaand landschap: strak, rechtlijnig, afgepast; zonder storende factoren als menselijke en niet-menselijke dieren. Concept en eindproduct zijn volledig inwisselbaar. De technocraat beheerst de natuur hier totaal, tot hoog in de lucht.

2. Helaas kan de technocraat daadwerkelijk schilderen, niet met een kwast maar met projectgroepen, ontwerpopgaven, bestemmingsplannen, subsidies en inspraakrondes; met hout, metaal, beton, asfalt, kunststof en chemicaliën; met bulldozer, boor, hijskraan en kettingzaag.

3. Helaas ook krijgt de technocraat veel meer expositieruimte dan de kunstschilder: de wereld is zowel zijn atelier als zijn galerie als zijn museum. Zelfs de schaduw komt uit zijn koker.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.