Paul Joosten stuurde een foto van zijn huis voor de Groninger Scheurkalender om lawaai te maken: hij wil mensen inspireren om ook hun huis te verduurzamen.

Toeval. Dat is de eerste reden die Paul Joosten geeft voor het verduurzamen van zijn huis. Na zijn functioneel leeftijdsontslag verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Groningen. ‘Die Randstad is helemaal niks voor ons. Dus we zijn gevlucht en hebben de rust en ruimte opgezocht in het Grunniger land.’ In 2012 kochten ze een monumentaal huis dat tot hun verbazing een energielabel C bijna B had. Beter dan je voor een huis uit 1905 verwacht. Dat maakte iets los bij Paul. Hij wou het werk van de vorige eigenaar voortzetten.

Toevallig was er op het moment van aankoop ook een collectieve aankoopactie voor zonnepanelen. Zo konden ze die direct met de hypotheek meefinancieren. Paul: ‘Voor ik het wist had ik een huis met energielabel bijna B en 24 zonnepanelen. Toen ben ik aan het rekenen gegaan.’ Al snel kwam Paul erachter dat het op de lange termijn financieel gunstig was om te verduurzamen. Hij maakte er een spel van en werd fanatiek. Ze gingen van het gas af en de isolatie werd nog verder verbeterd. Later werd een groen sedumdak van 65 m2 groot aangelegd boven de schuur en hij is nu bezig met een installatie voor het opvangen en zuiveren van regenwater. Al die projecten kosten geld, tijd en aandacht. Maar het is het dubbel en dwars waard: in zes jaar tijd verdiende hij zijn investeringen terug.

Maar toeval en het spelelement zijn niet de enige motivatie van Paul. Hij is een idealist. Niet elk project was financieel slim, toch voerde hij ze uit, voor het milieu. Paul is een scout in hart en nieren en quote de oprichter van Scouting, Robert Baden-Powell: ‘Try and leave this world a little better than you found it.’ Daar voegt Paul nog aan toe dat je ook anderen een eindje op weg kan helpen. ‘Daarom wil ik elke kans om hier lawaai over te maken met twee handen aangrijpen. Mensen die het allemaal niet geloven nodig ik uit om het met eigen ogen te komen aanschouwen. Als ik ze dan kan motiveren om na te denken of zelfs te handelen, dan kan ik toch de wereld nog een stukje verder verbeteren ondanks dat ik hier zelf wel zo’n beetje uitverbeterd ben.’ Paul heeft het huis aangesloten bij de Nationale Duurzame Huizenroute en opent daarmee zijn deuren voor bezoekers. Dus ben je benieuwd geworden? Dan ben je – uiteraard na de coronagekte – van harte welkom. 

Wat beweegt jou? Op die vraag geeft de Scheurkalender al jarenlang antwoord, daar laten mensen met foto’s zien wat hen beweegt. Noorderlicht geeft twaalf foto’s per kalender een predicaat. Noorderbreedte gaat in deze rubriek op zoek naar het verhaal achter deze bekroonde inzendingen.