De natuur trekt ‘ons’ niet meer. Waarom is het zo moeilijk om ons leven af te stemmen op de omvang van de planeet? In dit blog laat ik me meevoeren door Floris Alkemade, de rijksbouwmeester. Hij ontrafelt het giftige mengsel dat ons gevangen houdt in een prachtig en overtuigend essay. En biedt zicht op een uitweg.

Afbeelding: Kintsukuroi. De kunst om met goud te repareren vanuit het inzicht dat de breuk deel van de identiteit is en schoonheid kan toevoegen.

Floris Alkemade begint in het essay met een paar verhalen uit zijn jeugd. Dat doet hij om te laten zien vanuit welke achtergrond hij naar de wereld kijkt. Hij groeide op in Brabant – met vrienden, veel buiten, van kattekwaad tot erger. Tot de politie aan de deur kwam en hem een heropvoeding wachtte op de kloosterschool. Die rustige wereld bevalt hem boven verwachting goed – mede door veel sport en intensief studeren. Hij ziet hoe het geloof paters helpt om de onvolmaakte werkelijkheid te ontstijgen. Ook in zijn studietijd ervaart hij dat wonderlijke menselijke vermogen om in meer werelden tegelijk te leven. De huurbaas, ‘dronken Peter’, di…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.