Lang had Bob de Jonge de kop in het zand. Met de vervuiling viel het wel mee toch? Tot hij niet langer om de werkelijkheid heen kon en besloot zijn oude Eend elektrisch te maken.

In september moet de klus klaar zijn. Dan komt er een duck party, kondigt De Jonge aan. Iedereen die hem gesteund heeft bij het elektrificeren van zijn oude Eend, mag die dag een rondje rijden in het resultaat.

De Jonge (61), docent Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen, houdt van Lelijke Eenden. Zodra hij een rijbewijs had, kocht hij zo’n – in zijn woorden – ‘wonder van eenvoud, originaliteit en vormgeving’. Hij heeft inmiddels zijn zesde, een witte met blauwe biezen. Alweer 25 jaar geleden zag De Jonge de 2CV te koop staan langs de weg in Hattemerbroek. Een karretje om wat mee te toeren; toch geeft hij hem nog een drastische milieumake-over. Het elektrificeren gaat in drie stappen, doceert De Jonge. Eerst heeft hij alles wat met de oude motor te maken heeft eruit gehaald, op…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.