Maaien in bloemrijke graslanden stimuleert de biodiversiteit, maar een rigoureuze aanpak werkt al gauw averechts. Proeven met maaien in kronkelige patronen zijn veelbelovend. Op stap met twee boswachters.

Beoordeel een stuk land nooit op het eerste gezicht. Want wat zie je: veldzuring, smalle weegbree en hier en daar een kruipende boterbloem. ‘Het lijkt drie keer niks. Maar dat klopt dus niet.’ Jap Smits klinkt stellig over zo’n bescheiden hoekje, diep in Westerwolde. In het oosten loopt de Duitse grens, in het noorden ligt het dorp Sellingen en in het westen stroomt de Ruiten Aa. ‘Op dit terrein komt een enorme varieteit aan soorten voor.’

Om Smits heen hebben zich een tiental biologen en geïnteresseerden verzameld. Zij doen deze zaterdagochtend veldwerk voor de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). Met ontheffing mogen ze rondstruinen in gebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Groninger Landschap. Smits, in het dagelijks leven boswachter ecologie in het zuiden…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.