Een mooiere en gezondere wereld kan beginnen in De Marne. De noordwestelijke hoek van Groningen is grondig doorgelicht door het College van Rijksadviseurs. De conclusie is dat een inspirerende New Deal tussen boer en samenleving hier mogelijk is. Je moet het willen en je moet het doen.

Het ziet er gaaf uit: De Marne in het jaar 2050. Boeren maken nog steeds de dienst uit, maar ze hebben oog gekregen voor landschap, ze zijn niet meer zo bang voor zout water of voor toeristen en ze werken samen om balans in het regionale ecosysteem te brengen. Met moderne teelttechnieken hebben ze plaaginsecten ‘eronder’ gekregen en de oude zeegeulen beleven een heropleving. Dit kan het gevolg zijn van een New Deal tussen boer en samenleving, zo schetst het College van Rijksadviseurs in een goed onderbouwd rapport. Het onderzoek is een initiatief van en werd geleid door Rijksadviseur voor het landschap Berno Strootman. Landschap is alles, heet zijn begeleidend essay.

Dijken en maren zijn geaccentueerd, strokenlandbouw verlevendigt het landschap en op verschillende plekken kun je…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.