Hoe gaan we voedsel in de toekomst op een andere manier produceren? Een manier met oog voor duurzaamheid en circulariteit. En hoe komen we van nu naar die toekomst? Ineke Noordhoff kijkt naar de reacties op de #vrijetoukomst-ideeën.

Vorige week heb ik in de rij gestaan voor een Loppersumse boerderij waar ‘het wonder van Scheemda’ te koop was. Superzoete heerlijke doperwten van de Eikemaheert. Kok Dick Soek had me verleid door zo’n erwt te verwerken in een aardappelsalade en daarover te vertellen alsof het een truffel betrof. Bij aardappelsalade noch bij doperwten krijg ik honger, maar als de toekomst zo smaakt, dan zet ik mijn handtekening er direct onder.

Groninger boeren maken het landschap. Ooit waren we daar trots op, en maakten ze het land groot. Nu verzetten burgers zich tegen de schade die de landbouw veroorzaakt aan lucht, bodem en natuur. En ze kijken de boeren daarop aan. Die gaan groter en groter, ze schuiven oude sloten en andere merktekens in het landschap weg, ze gebruiken gif wat weer uit het gro…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.