Dit jaar viert een groot deel van de Nederlanders vakantie in eigen land en het relatief corona-luwe noorden is populair. De drie noordelijke provincies profileren zich ieder op een ander vlak: varen in Friesland, wandelen in Groningen en fietsen in Drenthe. In deze driedelige serie verdiep ik, Sanne Meijer -een geboren en getogen Groninger- me in dat onderscheid. Op welke wijze ontstaat zo’n objectief eigenlijk, hoe houd je het zwaartepunt op de juiste plek en welke ambities spelen er nog? Voor antwoorden op mijn vragen, spreek ik met personen die zich als enthousiaste vaandeldragers bezighouden met het recreatieve speerpunt van hun provincie.

Deel 3: Drenthe, de fietsprovincie

De taal die door overheden, regiomarketeers en andere toerisme-organisaties in Drenthe wordt gebezigd laat er geen twijfel over bestaan: Drenthe en de fiets zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En daar worden geen doekjes omgewonden. “Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland”, staat er op de website drenthe.nl van regiomarketingorganisatie Marketing Drenthe. En even verder scrollend: “Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt”. 

Vijf Sterren Fietsprovincie 

Die duidelijke karakterisering en scherpe focus werpt zijn vruchten af. Het Nationaal Fietsplatform gaf Drenthe het predicaat ‘Vijf Sterren Fietsprovincie’. Maar ook internationaal weet Drenthe zich te profileren als een fietsregio bij uitstek. In 2016 kreeg de provincie Dr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden