Dit jaar viert een groot deel van de Nederlanders vakantie in eigen land en het relatief corona-luwe noorden is populair. De drie noordelijke provincies profileren zich ieder op een ander vlak: varen in Friesland, wandelen in Groningen en fietsen in Drenthe. In deze driedelige serie verdiep ik, Sanne Meijer -een geboren en getogen Groninger- me in dat onderscheid. Op welke wijze ontstaat zo’n objectief eigenlijk, hoe houd je het zwaartepunt op de juiste plek en welke ambities spelen er nog? Voor antwoorden op mijn vragen, spreek ik met personen die zich als enthousiaste vaandeldragers bezighouden met het recreatieve speerpunt van hun provincie.

Deel 3: Drenthe, de fietsprovincie

De taal die door overheden, regiomarketeers en andere toerisme-organisaties in Drenthe wordt gebezigd laat er geen twijfel over bestaan: Drenthe en de fiets zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En daar worden geen doekjes omgewonden. “Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland”, staat er op de website drenthe.nl van regiomarketingorganisatie Marketing Drenthe. En even verder scrollend: “Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt”. 

Vijf Sterren Fietsprovincie 

Die duidelijke karakterisering en scherpe focus werpt zijn vruchten af. Het Nationaal Fietsplatform gaf Drenthe het predicaat ‘Vijf Sterren Fietsprovincie’. Maar ook internationaal weet Drenthe zich te profileren als een fietsregio bij uitstek. In 2016 kreeg de provincie Drenthe als eerste regio in de wereld het ‘Bike Region Label’ van de UCI, de internationale wielerunie. Met dat label ondersteunt en beloont de UCI steden en regio’s die belangrijke UCI-fietsevenementen hosten, in de ontwikkeling van een kwalitatief fietsroutenetwerk investeren en het fietsen promoten. Inmiddels kent Drenthe 2.550 kilometer aan fietspaden.

Ik spreek met Ingrid Mascini van Mascini Marketing & Communicatie. Deze ondernemer is onder meer betrokken bij de website mooidrenthe.nl en bij de ontwikkeling van fietstransferia in de provincie Drenthe. “Dat Nederlanders dit jaar volop vakantie-in-eigen-land vieren, is zeker te merken in Drenthe. Het is soms ronduit druk in de nationale parken. Maar gelukkig kent Drenthe ook nog een aantal onbekendere plekken, waar je rustig kunt fietsen. Nergens anders in Nederland vind je zoveel fietskilometers als in Drenthe. Het grote aantal fietspaden, in combinatie met de afwisselende landschappen en de uitstekende faciliteiten onderweg, maken Drenthe tot dé fietsprovincie van Nederland,” aldus Mascini. 

Op Fietse

De fiets is dusdanig belangrijk voor Drenthe, dat de provincie enkele jaren geleden het programma ‘Op Fietse’ heeft ontwikkeld. De ambitie van de provincie, zoals te lezen op www.opfietse.nl, is om Drenthe in 2020 de gezondste fietsprovincie van Nederland te maken. Fietsen is voor Drenthe immers een belangrijke bron voor bestedingen en werkgelegenheid. Het provinciale programma zou dit een impuls geven. Het heeft inderdaad tot een flink aantal Op Fietse-projecten geleid, alsook tot de stimulering en subsidiering van andere fiets-gerelateerde projecten en evenementen in Drenthe.

Op de website www.firstucibikeregion.nl wordt een aantal van deze projecten en evenementen als ‘showcases’ uitgelicht. Zo heeft de provincie Drenthe een extra uitdaging voor de fietser toegevoegd aan haar landschap: de 56-meter hoge VAMberg. Over deze berg, eigendom van een afvalverwerkingsbedrijf, zijn fietspaden toegevoegd voor fietsers, mountainbikers en handbikers. De verbetering van de infrastructuur van het fietsnetwerk is sowieso een speerpunt. Daarbij staat het onderhoud van de fietspaden centraal, evenals de faciliteiten en diensten die de kwaliteit van de fietservaring verbeteren. Een belangrijke rol is weggelegd voor het Recreatieschap Drenthe, die de recreatieve routes en netwerken onderhoudt. Binnen het Op Fietse-programma zijn er ook projecten ontwikkeld die verder gaan dan recreatie, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, sociale cohesie en veiligheid. 

Fietstransferium 

Ook ondernemers en andere organisaties in Drenthe haken aan bij de ambitie om Drenthe te profileren als dé fietsprovincie bij uitstek. Ingrid Mascini is nauw betrokken bij de ontwikkeling van fietstransferia in Drenthe. “Een fietstransferium is een soort metrostation voor fietsers. We willen in totaal acht fietstransferia creëren in Drenthe, die verbonden worden met ‘fietslijnen’. Elk fietstransferium is voorzien van fietsverhuur: van stadsfietsen tot mindervalidefietsen tot E-bakfietsen. Daarnaast kent het transferium onder meer een horecagelegenheid, gratis parkeerplekken, sanitair, een E-bike oplaadpunt en pechhulp.” 

Zo’n fietstransferium moet dienen als vertrekpunt voor fietsers. “Stel: je wil een dagje fietsen in Drenthe. Waar moet je dan beginnen? Hoe haal je het meeste uit de dag? Er zijn talloze mogelijkheden,” legt Mascini uit. “Een fietstransferium is een handig vertrekpunt, met alle voorzieningen op één plek. Zo ga je ontzorgd op pad. Vanaf het transferium zijn meerdere themaroutes te fietsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit erfgoed, natuur, of fietsen met kinderen.”

Afgelopen voorjaar is het eerste fietstransferium geopend. Mascini: “Het fietstransferium in Frederiksoord is het allereerste in Nederland. Een primeur! De belangrijkste verhaallijn van dit fietstransferium is de Koloniën van Weldadigheid. Binnen die verhaallijn zijn er veel verschillende themaroutes door het gebied uitgezet. Dit is eveneens een soort pilot. Het idee willen we kopiëren naar andere plekken in de provincie, zoals Exloo – met De Hondsrug als verhaallijn.”

Toekomstbestendig 

Ondanks al die ontwikkelingen staat Drenthe voor een paar nieuwe uitdagingen. Ingrid Mascini: “Veel mensen fietsen inmiddels op E-bikes of speedbikes. Dat betekent dat het verschil in snelheden tussen fietsers steeds groter wordt, en er dus veel ingehaald moet worden. De traditionele fietspaden zijn daar te smal voor. Maar de fietspaden moeten niet alleen verbreed worden voor elektrische fietsers; er is ook een steeds grotere roep om het fietsnetwerk toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.”

Dat gaat ook gebeuren. Het Recreatieschap Drenthe heeft onlangs aangekondigd om vernieuwingen door te voeren aan de bestaande fietsinfrastructuur in de provincie. Zo werkt Drenthe aan het toekomstbestendig maken van haar status als ‘dé fietsprovincie van Nederland’.


Tip van Ingrid Mascini (Mascini Marketing & Communicatie): Fietsen door de Koloniën van Weldadigheid.
De voormalige Koloniën van Weldadigheid is een relatief onbekend en nog onontdekt gebied in Drenthe. Ingrid Mascini is enthousiast over dit landschap, vol sporen van een indrukwekkende geschiedenis. “De monumenten-dichtheid is enorm hoog: van koloniehuisjes tot Huis Westerbeek tot het koloniekerkje. Daarnaast wordt dit gebied omsloten door maar liefst drie Nationale Parken: het Dwingelderveld, het Drents Friese Wold en de Weerribben-Wieden. Niet voor niets zijn de voormalige Koloniën van Weldadigheid genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus.”

Trefwoorden