Ze heeft een grote stap gezet. Maar Annemarijne Hoekstra voelde dat het moment daar was.

Sinds een jaar woont ze in de nieuwe vijftigpluswoongroep Zandroos in Diever. De 27 leden hebben hier weliswaar een eigen appartement – huur of koop – maar vormen met z’n allen een collectief dat duurzaam, ecologisch en spiritueel wil leven. En samen oud wil worden.

Hoekstra (64) komt uit Leeuwarden. Ze was onder meer ergotherapeut bij ouderen en woonde altijd alleen. Van de plannen voor woongroep Zandroos hoorde ze al toen die nog maar net waren geboren, in een antroposofische mannenwandelgroep, iets van dertien jaar geleden. ‘Ik kende de initiatiefnemers. Mij leek het niks, zo’n woongroep. Ik kon het prima met mezelf vinden. En ik vond mezelf ook nog te jong voor zo’n bejaardenclub.’

Het duurde tot 2017 voor Zandroos vaste contouren kreeg. De nieuwe seniorensamenleving zou neerstrijken in Diever. Een oude wens werd wakker in Hoekstra: wonen in Drenthe. ‘Toen er een huisje beschikbaar bleek te zijn voor mij, was dat ook een yes naar die woongroep, tot mijn eigen verbazing.’ Ze liep ook warm voor de groepsmissie: ‘We maken hier samen een paradijsje.’ Ze verheft haar stem: ‘Als je ziet hoe we de aarde uitbuiten, vervuilen en misbruiken. We roeien leven uit met insecticiden en pesticiden. En hoe mensen met dieren omgaan. Dat doet mij echt pijn. Vleesproductie, legbatterijen, bontindustrie. We hebben het over levende wezens. Waar is onze verbinding met Moeder Aarde? Daar moeten we het van hebben! Wij proberen ons stukje grond weer gezond te maken. In onze bloementuin zoemen de bijen rond, prachtig. En we werken samen in onze biologische moestuin.’

Zandroos wil geen eiland zijn. ‘We willen uitstraling hebben naar buiten.’ Er zijn al warme banden met de gemeente Westerveld, waar Diever onder valt, en met Landschapsbeheer Drenthe. De partijen maken samen een voedselbos voor de deur van Zandroos. Een voedselbos? ‘Ja, niet dat wij daar allemaal van gaan plukken en smikkelen, er groeit allerlei eetbaars voor dieren.’

Ze laat de ingelijste spreuk zien die alle bewoners hebben hangen en die de missie van Zandroos verwoordt. Een zesregelige mantra over spiritualiteit, harmonie, respect en verbinding. Zeker twee jaar is er over de tekst vergaderd, gevolg van de sociocratische grondslag van Zandroos. Die schrijft voor dat agendapunten net zo lang heen en weer gaan tot iedereen het ermee eens is, of er althans mee kan leven. Dat wil weleens leiden tot de nodige rondjes – en irritatie – aan de grote vergadertafel in de gemeenschapsruimte, erkent Hoekstra. Als lid van de kring gemeenschapsvorming initieert zij graag juist leuke activiteiten. Mantra’s zingen of seizoensfeesten.

Elke ochtend om negen uur voert ze met haar blote voeten op het zachte gras een eigen mix uit van yoga en qi gong. Ze heeft het goed in Diever. Fijn ook om te weten dat er hulp in de buurt is, als haar iets overkomt of als ze minder mobiel wordt. Wennen was het beslist wel. ‘Het is intensief, je gaat echt een commitment aan en bent enorme spiegels voor elkaar.’ En al die mensen om haar heen ineens. ‘Vooral in het begin deed ik geregeld mijn rolgordijnen naar beneden als de prikkels me te veel werden. Dan wisten de buren: Anne heeft behoefte aan privacy.’