Afgelopen jaar maakte Ellis Ellenbroek portretten over mensen die op hun - vaak unieke - manier iets goeds doen voor het klimaat. Sebastiaan Rodenhuis schoot er indringende foto's bij. Deze week herhalen we een aantal van deze stukken, omdat ze het waard zijn om ter inspiratie nog eens gelezen te worden.

Een boek gaf Rianne Leuven (23) een zetje om van bank te veranderen. De vierdejaars student geneeskunde in Groningen stapte eind vorig jaar uit duurzaamheidsoverwegingen over van ING naar ASN Bank.

Hoeveel studenten zouden met vrienden geregeld over duurzaamheid spreken? Leuven en haar vriendinnen doen het. Zij wisselen vegetarische en veganistische recepten uit en bezoeken lezingen over een betere wereld. Een vriendin van vroeger, uit haar oude woonplaats Nijmegen, wees Leuven op Hoe gaan we dit uitleggen. Het vorig jaar verschenen boek van journalist Jelmer Mommers van De Correspondent gaat over de toekomst op een steeds warmere aarde. ‘Ik heb het gekocht voor mijn e-reader en ben het direct gaan lezen.’ Leuven verdiepte zich in het betoog van Mommers, die schrijft dat we er niet best voorstaan, maar dat de situatie nog niet hopeloos is, als we maar in actie komen.

‘Mijn vriendinnen en ik voelen ons vaak machteloos als we zien wat er allemaal met het milieu gebeurt. Misschien zouden we wat hebben aan het boek van Mommers.’ En inderdaad. Geen of minder vlees eten – een van de tips van de auteur – hoefde niet meer, vegetariër was Rianne immers al. Uitwijken naar een groenere bank was een ander goed idee. ‘Op de website eerlijkegeldwijzer.nl kun je precies zien waar banken in investeren. Voor mij zijn thema’s als klimaatverandering, schone energie en natuur belangrijk. Ik zag dat de ASN daar een stuk hoger op scoort dan de ING waar ik bij zat.’ Nu ze is overgestapt ontvangt ze zelfs mails van de ASN met duurzaamheidstips.
Niet dat ze ontevreden was over ING. ‘Die is minder groen dan de ASN, maar wel heel klantvriendelijk. Ik heb er nooit problemen mee ondervonden. De ING is groot en vooruitstrevend, je kon er bijvoorbeeld al snel met je telefoon betalen. Ik heb eerlijk gezegd nog niet uitgezocht of dat bij de ASN ook kan. Zo niet, dan vind ik dat geen bezwaar. Met de pinpas betalen is voor mij ook prima.’
Leuven heeft nu een ASN-spaarrekening, haar betaalrekening is nog bij de ING. ‘Van betaalrekening veranderen is wat ingewikkelder, met automatische incasso’s en allerlei organisaties die mijn rekeningnummer moeten weten. Ik heb dat voor me uitgeschoven. Ik was net met mijn coschappen begonnen en had het druk.’
De coschappen liggen stil, vanwege corona. Rianne heeft met enkele studiegenoten oppassistentgroningen.nl van de grond getild. Ze koppelen studenten geneeskunde aan zorgmedewerkers die een oppas zoeken. Zelf past ze ook op. Maar voor haar betaalrekening moet ze nu toch maar eens een gaatje vinden. ‘Ik geloof dat de ASN ook een overstapservice heeft die dat makkelijker maakt.’
De arts in spe was ook een tijdje actief bij duurzaamheidsorganisatie Green Office van de Groninger universiteit. Of ze een idealist is? Dat is wel een heel groot woord. ‘Het is niet per se mijn levensdoel de wereld te verbeteren. Maar als ik iets kan doen voor een ander, of voor de wereld, dan doe ik dat graag. Zeker als het iets kleins is.’

Meer klimaatportretten lezen?