Afgelopen jaar maakte Ellis Ellenbroek portretten over mensen die op hun - vaak unieke - manier iets goeds doen voor het klimaat. Sebastiaan Rodenhuis schoot er indringende foto's bij. Deze week herhalen we een aantal van deze stukken, omdat ze het waard zijn om ter inspiratie nog eens gelezen te worden.

De makelaar gaf hoog op van de bestrating achter het huis dat Anne van den Hul (45) en haar man Geert in 2012 kochten. Het stond in de Groningse, kinderrijke wijk De Hunze.

Anne, die zwanger was, wilde hier graag wonen. In de tuin vol tegels
en klinkers – alleen een grondstrookje naast de schutting – kon de
kleine straks heerlijk spelen, verzekerde de makelaar.

Zal wel, dacht Anne. ‘Ik had nog geen kind, dus ik nam aan dat het waar was.’ Maar de ‘tegelweide’ viel flink tegen. Aan de straatkant konden kinderen veel fijner spelen. En in De Hunze, met zijn robuuste architectuur, was al meer beton dan Anne lief was. ‘Al die muren, overal. Ik zag het later pas. Als je voor het eerst een echt huis koopt, ben je zo onder de indruk dat je sommige dingen niet ziet.’ Vroeger thu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.