Kimaatambassadeurs Loes (17) en Vera (19) volgden voor Noorderbreedte de klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari. In dit laatste blog blikken ze terug.

Loes en Vera zijn allebei als klimaatambassadeurs verbonden aan de organisatie Youth for Climate Adaptation, als onderdeel van de Klimaatadaptatieweek Groningen. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Stakingen met miljoenen jongeren wereldwijd geven aan hoe belangrijk jongeren het vinden om een stem te hebben in hoe we met die verandering omgaan. Op 22 januari 2021 vond de online YfCA Conference over klimaatadaptatie plaats. Jongeren over de hele wereld kwamen daar samen om te werken aan klimaat, klimaatverandering en klimaatadaptatie. Meer weten over klimaatadaptatie en de conferentie? Check youthforclimateadaptation.org

Vera: ‘Nou Loes, ben je nog gestruikeld vrijdag?’

Loes: ‘Oh, tijdens het presenteren? Jep! Over mijn woorden.’

Vera: ‘Haha, mijn speech ging ook niet helemaal vloeiend. Maar voor een eerste keer ging het hartstikke goed. De speech en het regionale panel zijn terug te kijken op de website, waar ook de rest van onze bijdrage van het event te vinden is. Bovendien zijn we maandagavond voorbij gekomen in een uitzending van de NOS over klimaatadaptatie en is mijn speech vertoond op de wereldtop!’

Loes: ‘Ja, het was in ieder geval een enorm coole kans. Zelfs met het afstand houden en de mondkapjes op. Dit was de eerste keer dat we elkaar niet digitaal, maar in het echt zagen! Als het helemaal online was geweest voelde het waarschijnlijk nog onwerkelijker dan nu. Maar het was alsnog een beetje absurd allemaal en ik verloor op sommige momenten ook best snel mijn concentratie.’

Vera: ‘Dat herken ik, het was een groots en intimiderend evenement voor zo’n kleinschalige groep als wij. Al was die top natuurlijk wel waar we naartoe gewerkt hebben de afgelopen maanden. We hebben in vier maanden tijd, ondanks corona-maatregelen, een Actie Agenda geschreven waarmee we wijzen op de krachten, knelpunten en kansen voor klimaatadaptatie. We geven toe dat de inhoud erg abstract blijft, maar, om terug te komen op het actief leren uit de eerste blog, de lessen tijdens het proces er naartoe leren we niet op school. Met dit in ons rugzakje kunnen we er weer op uit om verandering te creëren in onze directe omgeving.’

We hebben in vier maanden tijd, ondanks corona-maatregelen, een Actie Agenda geschreven waarmee we wijzen op de krachten, knelpunten en kansen voor klimaatadaptatie.

Vera Santing

Loes: ‘Wij als groepje zijn nu ook bezig met het maken van een Actie Agenda. Dan niet voor de regio, maar voor scholen. En nu eerst voor alleen onze school. Al hopen we op deze manier andere scholen ook aan te sporen om iets te doen en zeggen. Dus eigenlijk weer die confrontatietherapie waar ik het al over had in een vorige blog. Kleine projectjes kunnen ook grote dingen doen. En als je dan de kans krijgt deel te nemen aan zoiets als de Youth for Climate conferentie waar vele anderen, behalve de mensen van je school, ook bij kunnen komen… Dat is eigenlijk best intimiderend. En vet!’

Vera: ‘We stappen uit onze comfortzone om te verkennen wat er buiten ons bekende blikveld allemaal gebeurt. We merken nu ook dat we overstromen van ideeën en energie om daarmee aan de slag te gaan, om zo ook het actief leren door te zetten. We zijn de afgelopen maanden druk geweest met de jongerentop en de Actie Agenda, en nu is er eindelijk ruimte voor het verwezenlijken van ideeën. We hopen vooral samenwerkingen aan te kunnen gaan, er zijn per slot van rekening al zoveel mensen met goede ideeën.’

Loes: ‘We hadden allemaal halve plannen en ideeën waar we later nog meer mee bezig zouden gaan als we meer hadden overlegd. We bestaan immers nog niet zolang. Doordat de jongerentop voor een groot deel vastgelegd was in draaiboeken, konden we niet echt ideeën uitwisselen met andere jongeren. Niet dat het daardoor minder geweldig was! Dat zeker niet. Maar het lijkt ons wel gaaf om een vervolg te geven aan de samenkomst van internationale jongeren. Ik persoonlijk hoop dat er nog een keer een kans als deze gaat komen en dat we dan met betere en concretere plannen kunnen komen. Hopelijk ook al met resultaten en een goede reputatie! Wat voor halve ideeën heb jij Vera?’

Vera: ‘Ik heb me er ontzettend over verbaasd dat de Klimaatadaptatie Week plaatsvond in het Forum, waar geen sprietje groen te vinden is..! Het lijkt mij heel gaaf om in samenwerking met Tiny Forest projecten een zogenaamd “Tuiny Forest” aan te leggen op de Nieuwe Markt. Dat is vast niet zo makkelijk als het lijkt maar dit vind ik een goede uitdaging voor ons ambassadeursteam om op een leuke manier actie te ondernemen, waar de rest van Groningen ook wat aan heeft. Hoe wil jij jouw ambassadeursrol voortzetten, Loes?’

Loes: ‘Door sowieso in deze groep te blijven en mee te doen met de acties. Ook om al die halve plannetjes in heel plan om te werken. En andere mensen op de hoogte te houden met alles wat we doen. Ik ben sowieso al trots op ons, alles wat we nu hebben bereikt voelt als een goede prestatie! Neem bijvoorbeeld de connecties die we hebben gelegd met dingen zoals meerbomen.nu en het feit dat we in contact zijn geweest met de directeur van mijn school!’

Ik ben sowieso al trots op ons, alles wat we nu hebben bereikt voelt als een goede prestatie!

Loes van Dam

Vera: ‘Begin februari mogen we bij de vergadering zijn over de Regionale Adaptatie Strategie, daar kunnen we ook kennismaken met de wethouders en dijkgraven van Groningen en Drenthe. Dit blijft natuurlijk wel een wisselwerking, wij moeten ook daadwerkelijk iets bijdragen. Daarvoor moeten we zorgen dat we de stem van jongeren zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Dit vind ik zelf een spannende uitdaging en dat gaat ons vast ook niet één-twee-drie lukken. Maar als ik dan onze energie voel, en mezelf eraan herinner dat we dit samen doen, geloof ik er helemaal in. We hebben een dwars-denk opdracht, in de woorden van Peter Glas, onze Deltacommissaris. Vervolgens is het de kunst om van dat dwars-denken ook dwars-doen te maken.’