De afstand tussen producent en consument is nog nooit zo groot geweest als nu. Daar zitten voor-, maar ook grote nadelen aan. Daarom raken 'korte ketens' steeds meer in opkomst. Dorine van den Beukel zoekt in deze blogserie uit wat de rol is en kan zijn van deze korte ketens.

Midden in een eeuwenoude keten woon ik. In de weilanden om mij heen werken al eeuwen boeren en grazen al eeuwen koeien die al eeuwen melk geven. Maar na eeuwen van ingenieus gebouwde melkkelders, conserveringstechnieken, boterhandel, gezamenlijk waterbeheer en zuivelcoöperaties blijkt de vooruitgang zijn prijs te hebben.

Het wordt almaar
leger en stiller in het Friese veenweidegebied. Terwijl de melk als kaas naar
het buitenland verdwijnt, weegt de moderne lange zuivelketen steeds zwaarder op
de weilanden in onze omgeving. Zware trekkers en nijpende winstdoelen houden
geen rekening met wat zoemt, fladdert, kriebelt en fluit.

Tegelijkertijd zien ook mensen aan de andere kant van de wereld het leven uit hun omgeving verdwijnen, maar dan voor de grondstoffen van mijn mobiele telefo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts ‚ā¨57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.