Noorderbreedte zet deze zomer de toekomst van de NAM-locaties in de etalage. Blijven het pijnpunten nadat de affakkel-vlammen zijn gedoofd? Of vinden we inspirerende nieuwe bestemmingen? Denk mee!

In Groningen liggen 28 locaties waar aardgas is gewonnen en geproduceerd. Wat gaan we met deze terreinen doen nu de NAM haar vlammen heeft moeten doven en de gaswintorens worden opgeruimd? Zijn de pijnpunten in het landschap te helen, blijven ze zichtbaar of spitten we het leed onder en verbouwen we er voortaan weer aardappels? 

De gaswinplekken hebben het landschap ruim veertig jaar gedomineerd. Er zijn asfaltwegen naartoe aangelegd en de vlammen van de torens waren een baken in de donkerte. Soms – als het vuur hoog opflakkerde – zaaiden de vlammen onrust: Is er brand? Oh nee, het ventiel staat open om de gasdruk te beteugelen.

Nu de NAM met pek en veren is heen gestuurd, komt er ruimte voor een nieuw hoofdstuk. Een waar wat Noorderbreedte betreft bewoners weer zelf hun ei…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.