Noorderbreedte zet deze zomer de toekomst van de NAM-locaties in de etalage. Blijven het pijnpunten nadat de affakkel-vlammen zijn gedoofd? Of vinden we inspirerende nieuwe bestemmingen? Denk mee!

Het is stil op het land. Afgezien de wind, natuurlijk, want die raast hier altijd. Het is een koude aprildag – een paar dagen eerder sneeuwde het nog – en ik fiets met Sjoerd van Dorp, Suzy van der Heijden en Gerry Ros van Loppersum naar Leermens. We zijn op weg naar een gaslocatie buiten het dorp. Een grijs eilandje in het landschap dat, als het aan mijn medefietsers ligt, over een paar jaren groen kleurt.

Onderweg trekken akkers van zware klei en kleurrijke wierdedorpjes aan ons voorbij. Wierden zijn een soort heuveltjes die lang geleden door de bewoners van dit gebied zijn opgeworpen om droge voeten te houden. De wierde van Leermens is één van de hoogste van Noord-Nederland, met daarbovenop een robuuste roodbakstenen kerk, gebouwd rond 1050. Ik werp er een snelle blik op voor we…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.