10 kerken, 10 wierden, 10 verhalen

In PDFFietsroute Leermens (tweezijdig afdrukken, vouwen en inknippen, zie de video) Op de kaart Klik hier. Begin- en eindpunt: Station LoppersumIn fietsknooppunten Station Loppersum > 4 > 2 > 6 > LA Ossenlaan > LA Tuindersweg > RA Kapslaan > 28 > 14 > 22 > 20 > 23 > 27 > 28 > 98 > 99 > 65 > 5 > 4 > Station Loppersum

Groningen is rijk aan middeleeuwse kerken. Robuuste bouwwerken van rode baksteen, gelegen op oude wierden. Dat zijn opgeworpen heuveltjes waardoor de inwoners van dit kustgebied vroeger droge voeten wisten te houden. Die stoere kerkjes op het hoogste punt van zo’n wierde – dat is een typisch Gronings plaatje. Het is ook het décor van de gaswinning. Ze ogen misschien wat sober, deze kerken, maar ze zijn net als Groningers zelf: onder…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.