Ontdek het landschap rondom afgefakkelde NAM-locatie Ten Post. Print hier de fietsroute uit, vouw het in een handig routeboekje en ga op pad!

Fiets- en/of wandelroute Ten Post (20km). Beleef het landschap en droom mee over hoe de sociale scheuren in Ten Post weer gehecht kunnen worden.

In PDF
Fietsroute Ten Post
(tweezijdig afdrukken, vouwen en inknippen, zie de video)

Op de kaart
Klik hier. Begin- en eindpunt: NAM-locatie Ten Post

In fietsknooppunten
7 – 68 – 3 – 69 – 60 – 59 – 58 – 67 – 57 – 6 – 7

Deze routekaart is via de PDF bij dit artikel beschikbaar om te printen en vouwen tot een handig routeboekje. Ontworpen door Sara van Leeuwen.

A. Kruising Woltjerweg-Medenweg
De NAM-locatie in Ten Post

In de verte zie je de gaswinningslocatie van Ten Post. In 2014 drong een aantal actievoerders het complex binnen om deze te bezetten, uit protest tegen de gaswinning. Uiteindelijk hadden de vele protesten effect, want vijf jaar later werd begonnen met de sloop van de gaslocatie – als eerste plek in Groningen. De put in Ten Post maakt onderdeel uit van het ‘Loppersum cluster’. Dit cluster bestaat uit vijf putten rondom Loppersum die na de zware aardbeving van 2018 zijn stilgelegd. Het was niet langer veilig om op die plekken gas te winnen.

B. Kerkhorn 4, Ten Post
De witte pijen van Wittewierum

Klein, maar oh zo fijn: Wittewierum bestaat uit een wierde met daarop een kerk en pastorie en een handjevol huizen en boerderijen. Vroeger stond hier een klooster met de mooie naam ‘Bloemhof’. De kloostergracht herinnert hier nog aan. Vóór de komst van het klooster, aan het begin van de dertiende eeuw, heette het dorpje Wierum. Maar omdat de monniken witte pijen droegen, veranderde de naam in de loop der tijd in Wittewierum. Het klooster werd gesticht door de avontuurlijke abt Emo, één van de schrijvers van De Kroniek van het klooster Bloemhof te Wittewierum. Dit bijzondere en ook best bekende handschrift vertelt ons vandaag de dag nog veel over het middeleeuwse Groningen.

C. Hoeksmeersterweg 10, Garrelsweer
Meer vogels in natuurgebied Hoeksmeer

Tuur goed om je heen als je door het natuurgebied Hoeksmeer wandelt of fietst, want je kunt zomaar een tureluur zien. Of misschien zelfs wel een grutto en een kievit. Het zijn een paar voorbeelden van de vele weide-, water- en moerasvogels die hier voorkomen. Niet zo’n vogelaar? Bewonder dan de prachtig gelegen molen De Meervogel.

D. Alberdaweg 70, Appingedam
Eeck bouwt Ekenstein

Langs het Damsterdiep ligt het Landgoed Ekenstein. De borg, oftewel het landhuis, stamt uit 1648 en is destijds gebouwd door de burgemeester van Groningen, Johan Eeck. Dat verklaart natuurlijk ook de naam van de borg. Ekenstein was het buitenverblijf van zijn familie. Latere eigenaren groeven een slotgracht en legden een tuin in Engelse stijl aan. De borg zelf werd meerdere keren verbouwd en doet vandaag de dag dienst als hotel-restaurant en conferentieoord. De neogotische ridderzaal en de jachtkamer zijn zeker een kijkje waard.

E. Rijksweg 39, Wirdum
De opgetilde borg Rusthoven

Johan Eeck junior, de zoon van de burgemeester van Groningen, liet naast Ekenstein nóg een borg bouwen: borg Rusthoven. Deze kwam aan het begin van de negentiende eeuw in handen van Hendrik Sissingh, een steenfabrikant die een geschikte plek zocht om een tichelwerk (steenfabriek) te bouwen. De ligging aan het Damsterdiep was perfect. Al snel werd borg Rusthoven een ‘tichelborg’ genoemd. In januari 2020 werd de 536.000 kilo wegende borg stukje bij beetje opgetild, zodat er een nieuwe, aardbevingsbestendige fundering gestort kon worden.

F. Kruising Wirdumerweg en Stadsweg (bij de Wirdumerdraai)
Zo old as Stadsweg

De Wirdumerdraai is bekend geworden door het lied ‘Zundagoavend Blues’ van het Groningse duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus. De naam verwijst naar de voormalige draaibrug over het Damsterdiep. Langs het water loopt de Stadsweg: daarop fiets je nu al een tijdje. De Stadsweg is een middeleeuwse handelsroute. Sterker nog, het was in de vroege middeleeuwen de belangrijkste verbinding tussen de stad Groningen en de stad Emden in Oost-Friesland. Deze verbindingsweg maakte het zelfs mogelijk dat er handel bedreven kon worden met de Baltische Staten. In Groningen wordt het spreekwoord ‘zo old as Stadsweg’ gebruikt om aan te duiden dat iets al heel lang bestaat.

G. Kerkepad 2, Garrelsweer
De schokbestendige pastorie
van Garrelsweer

Het dorp Garrelsweer is al heel oud en was vroeger – vanwege zijn ligging aan het Damsterdiep – een echt handelscentrum. Al in 1057 werd Garrelsweer genoemd in een akte – de plaats had toen marktrechten, het recht op tolheffing, en zelfs een eigen munt! Heb je trouwens tijd om even rond te kijken? Bezoek dan vooral de hervormde kerk uit 1912 en de naastgelegen pastorie. De pastorie is één van de eerste rijksmonumenten die via ‘base isolation’ aardbevingsbestendig is gemaakt. Dat betekent dat het pand is losgekoppeld van het fundament en er een schokbestendige fundering is toegevoegd.

H. Borgweg 15, Lellens
Lutje Lellens

In het schattige dorpje Lellens wonen maar liefst 80 mensen. Aan het begin van de twintigste eeuw bevonden zich hier nog een haventje met beurtschip, een smederij, kruidenier en een café annex bakkerij en winkel. Kun je je het voorstellen? Ooit stond hier ook een borg, waar de familie ‘to Lellens’ woonde. Eén van de bekendste familieleden is Eltet to Lellens, die tussen 1526 en 1553 meerdere keren burgemeester van de stad Groningen was. Zijn portret geldt als het oudste portret van een Groninger burgemeester. De borg is verdwenen, maar de oprijlaan met indrukwekkende lindebomen is nog duidelijk aanwezig.

I. Jan Zijlstraat, Ten Post
Een nije look voor de Nije Buurt, Ten Post

In de wijk Nije Buurt moeten álle woningen worden versterkt. De versterkingsoperatie wordt aangegrepen om ook de openbare ruimte meer toekomstbestendig te maken. Samen met de bewoners en de woningbouwcorporatie wordt daarom een plan opgesteld. Er wordt gestreefd naar meer ruimte voor groen en voor water, en naar meer ruimte om te bewegen en elkaar te ontmoeten.