Op 12 september is een protest op de Dam tegen het woonbeleid aangekondigd. Bijna alle wethouders huisvesting huilen met de wolven mee en doen een beroep op het Rijk om in te grijpen. Maar waarom doen gemeenten zelf niets? Maarten Noordhoff pleit: maak van nieuwbouw een maatschappelijke voorziening.

Geef ze een huis. Dat zongen De Bouwmeesters in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Ze scoorden er een grote hit mee. De situatie op de woningmarkt van ruim veertig jaar geleden verschilt niet zoveel met die van nu. Ook nu zou het een hit kunnen zijn.

Wonen is van een basisbehoefte een verdienmodel geworden. De koper is de klos en betaalt de hoofdprijs. Bij nieuwbouw gaan de winsten naar de grondeigenaar, de projectontwikkelaar, projectbouwer en banken: ieder eet uit de ‘fantoomruif’. Woningcorporaties beperken zich noodgedwongen tot sociale huurwoningen en door de prijsstijgingen op de woningmarkt dreigt de samenleving te splijten.

In haar column in de Volkskrant van 1 augustus sloeg Floortje Smit de spijker op zijn kop met haar oproep: ‘Voor de woningnood moeten we misschien…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.